top of page
Fluisteren als visie

Fluisteren als visie

Fluisteren als visie

Fluisteren als visie

“Een kind groeit als kool” zegt men wel eens. Kinderen en jongeren zijn inderdaad voordurend in ontwikkeling. Maar dat groeien gaat nooit in een rechte lijn omhoog of vooruit. Meestal worden kleine stapjes afgewisseld met grote sprongen, en is het een weg van vallen en opstaan, met pauzes en terugval.

 

Deze fasen in de gewone ontwikkeling kunnen voor sommige kinderen of jongeren behoorlijk lastig zijn en vragen oproepen bij ouders (een koppige peuter, een teruggetrokken puber). Soms gebeuren er anderzijds ook plotse dingen in het leven van het kind of het gezin die erg moeilijk zijn (een echtscheiding, een overlijden, een schoolverandering). En soms loopt de ontwikkeling echt (even) vast, en raken gevoelens en gedachten in de knoop. Een kind of jongere kan dit op heel veel verschillende manieren tonen: slaapproblemen, eetproblemen, angst, een somber humeur, piekeren, pijnklachten, dingen kapot maken, zichzelf pijn doen, agressie naar anderen, enz.

 

Sommigen uiten deze problemen vooral thuis, anderen vooral op school, nog anderen hebben vooral moeilijkheden in het omgaan met leeftijdsgenoten. Als psychodynamisch therapeut begrijp ik elk(e) probleem of klacht als een uiting van een bedreigde ontwikkeling. Vaak is de oorzaak te zoeken in een combinatie van factoren bij het kind/de jongere, in de omgeving en recente levensgebeurtenissen. 

Het Fluisterend Oor - Psycholoog Serskamp
bottom of page